Skip to main content

De BENAUDIRA – hoortraining traint de centrale auditieve verwerking.

methodeDe weg van het geluid in de buitenwereld tot waargenomen geluid in de hersenen bestaat uit meerdere stappen.

Allereerst bereikt het geluid het buitenste oor en gaat via de uitwendige gehoorgang. Dan komt het bij het trommelvlies aan en belandt in het middenoor. Vandaar uit wordt het overgedragen aan het binnenoor, waar het wordt omgezet in zenuwimpulsen. Deze zenuwimpulsen gaan door de hoor zenuw naar de hersenen en worden daar verwerkt.

De volledige ketting van het horen moet correct functioneren, zodat bijvoorbeeld spraakklanken optimaal worden herkend en van elkaar kunnen worden onderscheiden. Is er echter sprake van een probleem in de gehele weg van de geleiding dan kan ook de verwerking van het gehoorde schade oplopen. Zijn deze problemen gelokaliseerd in het midden- of binnenoor, dienen deze door een KNO-arts te worden behandeld.

Ook als de oren normaal functioneren, kan de centrale auditieve waarneming beschadigd zijn. Het effect van deze beschadiging kan zijn dat degene die het betreft te zacht hoort. Het kan echter ook zijn dat afzonderlijke toonhoogten (frequenties) te sensibel worden gehoord en in vergelijking andere niet sensibel genoeg. Het gehoorde wordt dan op een onevenwichtige manier verwerkt.

Tevens is het voor een optimale auditieve verwerking nodig dat de samenwerking van beide hersenhelften (hemisferen) in harmonie is. Wanneer dit niet het geval is, heeft zich geen dominant oor ontwikkeld of beide oren wisselen de lateraliteit af. Het gehoorde kan dan vertraagd waargenomen worden of in sequentie door elkaar heen worden gehaald.

BENAUDIRA biedt de mogelijkheid de centrale auditieve verwerking op deze punten te verbeteren.

De basis voor de hoortraining is een door Holger Raddatz (in samenwerking met professionals op het gebied van verschillende therapievormen) zelf voor dit doel ontwikkelde verzameling van instrumentale muziek, zang, spraak en geluiden.
Voor elke individuele persoon wordt daaruit voor de desbetreffende problematiek een selectie samengesteld.
In het kader van een onderzoek worden verschillende testen afgenomen ter beoordeling van het hoorvermogen .
Op basis van de uitslagen wordt voor elke gebruiker een exact op zijn of haar behoeften afgestemde trainings-CD gemaakt.

De CD wordt thuis een aantal keer per week, steeds 10 tot 20 minuten met behulp van een in de handel verkrijgbare koptelefoon beluisterd. Na 6 tot 12 weken vindt er bij de therapeut een volgende test plaats. Daarna wordt een bij de actuele situatie passende CD samengesteld. In totaal bestaat de training uit 3 tot 5 van deze sessies.